Facader: Hermed vores bedste tips!

Sommerferien står for døren, og det er måske nu du skal male huset, sommerhuset, kolonihaven, skuret, legehuset, plankeværket…osv. Det er hårdt arbejde, men når det er færdigt… ahhhh, så er det altså skønt at nyde sit hus i nye klæder og samtidig glæde sig over, at der er lang tid til næste gang.

Her kommer først lidt inspiration og dernæst vores bedste tips til, hvordan du går i krig med det store projekt.

Malerarbejde på træfacade

Et godt forarbejde er alfa og omega, når du skal male træfacaden. Cirka 80 procent af arbejdstiden går med at vaske, slibe og reparere, inden du maler. Vær omhyggelig, og lad det tage den tid, det tager, så får du en facade, som holder sig fin i mange år

1. Rengøring

Start med at dække vinduerne af, og læg afdækningsplast på jorden ind mod facaden. Skyl facaden ned med vand, og rengør derefter med Utomhustvätt. Følg altid anbefalingerne på pakningen. Lad midlet virke, skyl af med rigeligt vand. Brug ikke for højt tryk, hvis du anvender højtrykssprøjte, da det kan beskadige træet. Hvis der er alger og mug på træet, bør du også anvende et Alg och Mögelmedel. Midlet skal ikke skylles af, men følg instruktionerne på pakningen.

2. Skrab og slib

Kontroller træets stand ved at stikke en kniv eller skruetrækker ind her og der, specielt ved samlinger og endetræ. Blødt og fugtigt træ skal udskiftes, inden du maler. Skrab flagende og løstsiddende maling af. Hvis der er blærer eller sprækker, eller hvis malingen er påført i tykke lag, bør du fjerne al maling. Brug varme, skrab eller benyt et malefjernermiddel.

3. Grunding

Benyt en grundingsolie på samlinger og endetræ, tør overflødigt olie af efter cirka 30 minutter. Grundmal derefter alle overflader, overhold tørretiderne og anbefalingerne for den maling, du har valgt. Sprækker, der er større end to millimeter, repareres med malerfuge, når du har grundmalet.

4. Mal

Påfør malingen rigeligt, mal oppefra og ned. Sørg for, at malingen dækker overalt, vær ekstra omhyggelig ved samlinger og endetræ.  Lad malingen tørre ordentligt, inden du påfører det andet lag. Følg altid anbefalingerne på bøtten.  Mal ikke i regnvejr, da regnen kan gøre overfladen mat og plettet.

Tip!

Vask overfladen hvert andet år, så reducerer du risikoen for algevækst og mug. Beskær, eller flyt buske, som står tæt på facaden, så sol og vind kan komme til.

Hvis huset tidligere er malet med slam- eller linoliemaling, bør du male om med samme type maling. Bed din farvehandler om hjælp, hvis du er usikker på, hvilken maling huset er malet med tidligere.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s