Hvad er forskellen på hvide farver?

Mange spekulerer på, hvad forskellen er mellem Stockholmhvid, antikhvid, cremet-hvid og alle nuancer af hvid. Hvis du spørger fem malere, farvehandlere eller maling-fabrikanter, får du fem forskellige svar.

Generelt kan vi sige, at Stockholmhvid er en varm hvid farve, der kan gavne både den gule eller grå indretning, alt afhængig af hvordan farven bliver brugt. Antikhvid og cremefarve er blandt de varme hvide farver, hvis fællesnævner er, at de har noget gult i sig. Udtrykket Stockholmhvid opstod på det tidspunkt, hvor malerne blandede deres farver selv. Ved at tilføje en smule pigment i malingen fik man en bedre dækning. I gamle dage var der også mere beskidt indendørs, og en brækket hvid nuance holdt sig pænere i længere tid. Derfor var det mere praktiske end æstetiske årsager, der lå bag valget af en hvid med lidt pigment i.

Mal hvidt

Hvordan matcher man en hvid med andre farver?

Når du skal bruge hvid sammen med andre farver i et rum, vil det være være bedst, hvis du matcher en kold hvid med andre kolde farver f.eks blå, grå, grøn, turkis eller lilla. Du kan også matche kolde farver med seje metaller som sølv og zink. En kold hvid farve ser altså bedst ud med andre kolde toner. Det modsatte er tilfældet for varme hvide farver. Vælg en varm grå farve til væggen og en varm hvid farve til fx træværk.
Husk, at den eneste måde at finde ud af, hvordan en farve opfattes i virkeligheden, er ved at testmale et lille område, før du beslutter dig.

MATCH HVID MED HVID
Hvis du vælger at male et helt rum hvidt, kan du arbejde med forskellige kvaliteter af glans. Det giver et mere levende udtryk – for eksempel en varm hvid på væggen og en højglans maling på træværk. Du kan også prøve hvidt på hvidt ved at male et blank mønster på en mat væg.

TENDENS
Den hvide minimalistiske tendens har været ekstremt stærk og vedholdende. Men nu er farverne er på vej ind igen. Grå har været her et stykke tid, ligeså blå og grønne toner. Rundt om hjørnet venter pasteller. Den personlige stil bliver stadig vigtigere. Vi vil se mere farve, flere stoffer, flere mønstre og mere grønt i form af planter.

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s